Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Sivu 1 / 1
Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
#powerjump2019Valmentajasta
Cecilia, tutummin Cee Blankley on kolmekymppinen suomalais-englantilainen hevosalan ammattilainen. Naisella on takanaan pitkä kilpaura lajikokeiluineen, ja valmentaminen on kulkenut koko ajan pienessä roolissa mukana. Eniten naisen sydäntä lähellä ovat kasvattaminen ja nuoret hevoset, kilpailulajeista tällä hetkellä koulu- ja kenttäratsastus. Nuorempana Cee on kuitenkin kilpaillut myös esteratsastuksen huipulla, joten nainen tietää mistä puhuu. Nykyinen lempilaji vaikuttaa silti taustalla, ja Ceen estevalmentamiseen onkin lorahtanut kouluratsastuksen oppeja, minkä valmennettavat tulevat kyllä huomaamaan.
Valmentajatyyppinä Cee on kärsivällinen ja rauhallinen. Hän vaatii valmennettaviltaan erinomaista kehonhallintaa, pehmeää kättä ja hyvää tasapainoa. Jos jokin tehtävä ei onnistu, helpotetaan asioita tarvittavalla tavalla ilman että siitä tehdään mitään numeroa. Ceen valmennusfilosofia on samanlainen kuin Auburnin kartanon Isabella Sokalla, sillä naiset ovat käyneet samat koulutukset ja ovat hyviä ystäviä keskenään. Tärkeintä on aina päättää harjoitus siihen, että hevonen onnistuu. Ratsuilta ei saa vaatia liian vaikeita, eikä niiden itsetuntoa saa latistaa liikaa - mikä ei tietenkään tarkoita pelkästään ja aina helppoja tehtäviä. Tarpeettomia toistoja kuitenkin vältetään, ellei kyseessä ole opetustilanne juuri ratsastajaa ajatellen.
Estefilosofian osalta Ceen ja Isabellan tärkein oppi on estemaailmassa hyvinkin tunnettu viisaus, jonka mukaan jokaisella hevosella on vain tietty määrä hyppyjä elämänsä aikana. Käytetään ne siis viisaasti, hevosta säästellen, eikä hypätä vain hyppäämisen ilosta! Muiden Power Jump -valmennusten kannalta ja edeltävää ajatusta noudattaakseen tämä valmennus onkin esteratsukoille, mutta sileällä. Hyppytreenejä jokaiselle kertyy varmasti muutenkin.
Valmennuskuvaus (kaikki ryhmät)
Alkukäynnit omalla ajalla ennen valmennuksen alkua, tosin myös Cee saattaa saapua aiemmin paikalle rupattelemaan valmennettavien kanssa. Paikkana derby, jotta ratsukot saavat taas yhden mahdollisuuden tutustua Power Jumpin olosuhteisiin ja pohjaan.
Valmennukset aloitetaan pitkällä käyntityöskentelyjaksolla, jota jatketaan niin kauan kunnes ratsut ovat avuilla ja ratsastajat rentoja. Käynnissä irrotellaan väistöin, taivutellaan volteilla, kokeillaan ulkoapujen toimivuutta ratsastamalla korostetusti kulmiin, tehdään pysähdyksiä ja peruutuksia - joiden jälkeen ratsun tulee jäädä odottamaan käskyä liikkua eteen, eikä syöksähtää eteenpäin - ja niin edelleen. Kukin tekee omalle ratsulleen tarpeellisia harjoituksia ja keskittyy itse hiljaiseen istuntaan ja pehmeään käteen.
Kun käynti on hallussa, testataan ravin toimivuus samalla ajatuksella. Siirtymisiä, voltteja, väistöjä. Vasta rennolla, reippaalla ja toimivalla hevosella laukataan. Laukassa ensimmäisenä ajatuksena eteen, ja kun se toimii, halutaan takaosa vahvasti mukaan kokoamisen kautta. Vain reippaasti liikkuvan hevosen voi koota kauniisti, joten apujen täytyy mennä lävitse. Kaahaamista tai ylienergisyyttä ei katsella myöskään: tällöin ratsukot tekevät useita nostoja ja laukkaavat vain hallitun pätkän. Nostojen jälkeen keskitytään jatkuvan laukan kokoamiseen suurella ympyrällä ja tarvittaessa haetaan uusi, rauhallisempi laukka käyntityöskentelyn kautta, jos hevosella tuntuu olevan liikaa energiaa. Istunta ei saa olla liian eteenpäin ajava. Laukassa apujen toimivuus testataan myös esteistunnassa, joka ei saa olla liioiteltu. Jalat eivät saa heilahtaa liian eteen tai taakse, vaan ratsastajan painopisteen tulee säilyä hevosen keskellä. Tukea ei saa hakea ohjasta.
Välikäyntien jälkeen ratsastetaan kahdeksan esteen rata niin, että tolppien välissä on pelkät maapuomit. Suurimmalle osalle esteratsuista jo tämä voi olla varsin kiihdyttävä harjoitus, ja tarkoituksena onkin pitää hevonen hallinnassa ja hakea hallittavissa olevan vauhdin rajoja. Käännökset ratsastetaan pohkeella ja istunnalla, ei vahvalla ohjalla (joskin ohjalla voi toki johdattaa). Ensimmäinen kierros pyritään tekemään täydellisen hallitusti, lähes kooten, ja sen jälkeen etsitään sitä pistettä, jossa hevonen laukkaa reippaasti eteen (aikaa ratsastaen), mutta on vielä avuilla ja hallinnassa.
On siis täysin mahdollista (ja harjoituksen kannalta tarkoituksenmukaista!) myös epäonnistua ja ajautua hieman liian vauhdikkaaseen laukkaan, sillä muuten hallittavissa olevan laukan "raja" ei tule selväksi. Seuraavalla kerralla haetaan kuitenkin hallitumpi vauhti ja aavistuksen kootumpi laukka. Tavoitteena on tietenkin maksimaalinen nopeus, mutta niin, että hevonen vielä ohjautuu ratsastajan haluamalla tavalla eikä ole esimerkiksi vaarassa kaatua käännöksissä. Hevosen tulee kuunnella ratsastajan päättämää vauhtia ja radan teitä. Tehtävää suoritetaan yksitellen useamman kerran - sen verran kierroksia kuin on tarpeen.
Loppuraveissa hevoset ratsastetaan eteen-alas tuntuma säilyttäen, ja loppukäynnit jäävät todennäköisesti valmennuksen ulkopuolelle. On ratsukkokohtaista, mihin valmennuksen osaan käytetään eniten aikaa tai tehdäänkö ylipäätään ihan kaikkea. Lähtökohtaisesti vauhtia ei kuitenkaan lisätä, jos edellinen harjoitus ei toimi. Tarvittaessa annetaan hevosille käyntitaukoja (etenkin jos tulee kuuma ilma), ja jos siltä näyttää, venyy valmennus yliajalle. Viimeiseksi jäävän harjoituksen tulee olla onnistunut: vaikka sitten kaunis pohkeenväistö käynnissä, jos esimerkiksi laukka-/ rataharjoitus tuntui liian kuumalta tai tahmealta. Tehtäviin ei jäädä tarpeettomasti jumittamaan, sillä turhautuminen tai huono fiilis ei ole hevosen eikä ratsastajan osalta tavoiteltavaa.
Poikkeus: ryhmä 4. Perjantain toisessa ryhmässä valmennus etenee muuten samoin, mutta pelkkien puomien sijaan ratsukot hyppäävät rataa omalla Power Jump -korkeudellaan. Muu osuus on tällöin hieman lyhyempi, mutta valmennuksen perusajatus säilyy samana. Tarkoituksena on treenata esteiden välien ratsastamista, sekä testata estekorkeuden vaikutusta huolellisiin teihin ja kontrolloitavissa olevaan vauhtiin. Muiden valmennusten tavoin ensin huolellinen kierros, toisena ratsastus aikaa vastaan maksimaalista nopeutta hakien, mutta tarkkuus säilyttäen.
Kuittaaminen
Tuotoksen (tarina, kuva jne.) voi lisätä tähän ketjuun sellaisenaan tai linkkinä hevosen omaan päiväkirjaan. Auburnin ja Purtsien omat kävijät kirjoittavat suoraan hevosen päiväkirjaan ja käyttävät tägejä #powerjump2019 sekä #ceevalmentaa. Tuotokselle ei ole ohjeellista sisältöä, mutta valmentaja kehottaa pohtimaan juuri sen oman hevosen hienosäätöjä ja tarpeellisimpia harjoituksia esteiden välien ratsastamista ajatellen!
Halutessaan tekstiinsä saa kommentteja valmentajalta puheenvuorojen muodossa. Ota tällöin yhteys minuun (keskustassa Cee, discordissa Isabella) ja jaa tekstisi esimerkiksi Google docs -muodossa tai postaa se tähän ketjuun ja merkitse valmentajaa kaipaavat kohdat esim. valmentaja täydentää tähän, jolloin voin käyttää moderaattorin oikeuksiani ja muokata sanani suoraan tekstiisi. Kokonaista kuittausta en kuitenkaan lupaudu kannattelemaan tai tekemään puolestasi, mutta osallistun ja kommentoin mielelläni!
Ryhmien aikataulut & osallistujat
1. Torstai 18.7.2019 klo 18-19 täynnä
Joonas Hopealinna - Mr Smarty Pants 5594 xx
Inka Lehtimäki - Whitesnake STC
Ellie von Brandt - Leafocean Zei
2. Torstai 18.7.2019 klo 19-20 täynnä
Jeramy Raeske - Look at Snilli
Jesse Aro - Cranleigh Cha-Cha
Matilda Tammilehto - Esperite v. Bloom
3. Perjantai 19.7.2019 klo 18-19
Alex Kristensen - Orange Wood's Lovemix Z
Verneri Kaajapuro - Calaggio
1 vapaa paikka
4. Perjantai 19.7.2019 klo 19-20, hyppyryhmä
3 vapaata paikkaa
Ilmoittaudu alle muodossa:
Ryhmä nro
Etunimi Sukunimi - [url*=http://osoite]Hevosen nimi[/*url]
Älä poista tähtiä
Vs: Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Kuittaus Nakin päiväkirjassa (Inka Lehtimäki - Whitesnake STC)
kalmo- Vierailija
Vs: Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Jeramy Raeske - Look at Snilli kuittaus
Jeramy painoi vasenta pohjettaan aavistuksen kovemmin kimon tamman kylkeä vasten. Hevonen pärskähti ja yritti työntää etuosaa väistön edelle, pakottaen ratsastajansa nostamaan vasenta kättään hieman korostetusti pitääkseen tamman linjalla. Ruskeiden pinteleiden linja asettautui kohdalleen ja vinosti alkanut raviväistö suoristautui oikein hyvin loppua kohden.
Harmaan ratsastushanskan peittämä käsi kävi nopeasti valkoisella karvapeitteellä, kiittäen hyvästä korjauksesta.
Jeramy painoi vasenta pohjettaan aavistuksen kovemmin kimon tamman kylkeä vasten. Hevonen pärskähti ja yritti työntää etuosaa väistön edelle, pakottaen ratsastajansa nostamaan vasenta kättään hieman korostetusti pitääkseen tamman linjalla. Ruskeiden pinteleiden linja asettautui kohdalleen ja vinosti alkanut raviväistö suoristautui oikein hyvin loppua kohden.
Harmaan ratsastushanskan peittämä käsi kävi nopeasti valkoisella karvapeitteellä, kiittäen hyvästä korjauksesta.
Vs: Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Ryhmä 4 muutettu toiveesta hyppyryhmäksi!
Muuten valmennus noudattelee samaa ideaa kuin muissakin ryhmissä, mutta oppeja sovelletaan hyppäämällä rataa omalla korkeudella. Vapaana 2 paikkaa sileälle ja 3 hyppääjiin.
Muuten valmennus noudattelee samaa ideaa kuin muissakin ryhmissä, mutta oppeja sovelletaan hyppäämällä rataa omalla korkeudella. Vapaana 2 paikkaa sileälle ja 3 hyppääjiin.
Vs: Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Oh fuck...
Alex ei tiennyt mitä muuta tammalta olisi pitänyt odottaa, kun valmennuksessa siirryttiin laukkatyöskentelyyn. Eikä siinä oikein kerennyt mitään muuta edes ajatella, kun Lovely jo hirnui kimeästi ja kaahotti derbykentän poikki korvat hörössä vähät välittämättä satulassa istuvan naisen pidätteistä, saati muista ratsukoista. Sitä sai innolla (kauhulla) odottaa tulevia kisoja...
ScrewDriver- Vierailija
Vs: Power Jump -valmennukset 18.-19.7.
Olisihan se varmasti ihan hyödyllistä ollut muistaa lisätä edellisessä viestissä, että piirros oli tosiaan Alex Kristensen ja Orange Wood's Lovemix Z kuittaus...
ScrewDriver- Vierailija
Sivu 1 / 1
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa